Ukelele akkoorden V

Nu we weten hoe ukelele akkoorden zijn opgebouwd en hoe je zelf alle akkoorden kunt vinden is het tijd voor een overzicht. Hieronder vind je een aantal verschuifbare ukelele akkoorden. Let op: de naam boven het akkoord is de naam van de verschuifbare akkoordgreep. Of de A-majeur greep ook echt een A-majeur akkoord is hangt er vanaf waar je dit akkoord op de ukelele hals speelt.

Verschillende schuifakkoorden om vrijwel alle akkoorden op ukelele te spelen.

De bovenste fret (waar je wijsvinger staat) geeft de positie aan. Dit is het aantal stapjes dat je verder moet tellen om de juiste akkoordnaam te vinden. Bijvoorbeeld de ‘F Maj’ greep met je wijsvinger bij fret 4 is een A-majeur akkoord, want als je vanaf de F vier stapjes verder telt kom je bij A uit (F-F#-G-G#-A).

 

De akkoorden voor mineur7 en 6 bestaan uit dezelfde grepen. Dit komt doordat bijvoorbeeld Amin7 en C6 uit dezelfde noten bestaan. Wel is de naam anders.

Voor de aug en dim akkoorden is er maar één greep. Deze heeft verschillende namen. Bijvoorbeeld Aaug en Faug bevatten dezelfde noten. Doordat er toch meer namen zijn (ook al hebben ze dezelfde naam) kun je ze op meer posities spelen. Ook dit zie je in het schema uit deel IV.

Studietips

Het lijkt misschien alsof je wel erg veel grepen moet leren. Maar bedenk wel dat je met de grepen hierboven acht akkoordvarianten kunt spelen in alle 12 toonsoorten. En dan ook nog op verschillende plaatsen op de hals, elk met hun eigen klank. Dat zijn honderden akkoorden!

Om te beginnen zou je je kunnen beperken tot majeur-, mineur- en 7-akkoorden.

In het schema uit deel IV zie je dat je met de rijtjes grepen steeds hetzelfde akkoord op verschillende posities kunt spelen. Probeer die volgorde te leren door achter elkaar een aantal dezelfde akkoorden te spelen, steeds hoger op de hals. Begin bijvoorbeeld met een open F akkoord en speel vervolgens D-greep op fret 3, C-greep op fret 5, A-greep op fret 8 en (als dat nog op je ukelele past) F-greep op fret 12. Als je die rijtjes soepel speelt is het gemakkelijker om tijdens het spelen snel een alternatief te vinden.

Een andere manier om akkoorden te vinden is terug te rekenen. Stel dat je een G-mineur akkoord wilt spelen. De mineur grepen zijn A, F# en D. De A zit 10 stapjes onder de G, dus moet je de A-mineur greep op de 10de fret spelen. De F# zit maar één stapje onder de G, dus die speel je op fret 1.

Probeer ook om veel voorkomende akkoorden progressies rond dezelfde fret te vinden. Voor liedjes in C gebruikt je vaak achter elkaar de akkoorden C-F-G7. Je zou hiervoor de A-maj, D-maj en E7-greep kunnen gebruiken, alledrie op de derde fret. Of kies bijvoorbeeld voor de F-Maj greep op de 7de fret (C), C-Maj greep op de 5de fret (F) en C7-greep op de 7de fret (G7). Het voordeel is dat je dezelfde akkoorden progressies ook in andere toonsoorten veel tegenkomt. Om het liedje in D te spelen hoef je alleen maar alles twee frets op te schuiven.

 

Reacties zijn gesloten.