Ukelele akkoorden IV

In dit deel over ukelele akkoorden gaan we grepen zoeken voor de meest voorkomende akkoorden. We hebben tot nu toe majeur en mineur akkoorden gezien. Van deel I weet je dat je een majeur akkoord vindt door vanaf de beginnoot eerst 4 stapjes en dan 3 stapjes te maken. Het mineur akkoord vindt je via 3-4. Er zijn nog veel meer soorten akkoorden, waarvan een aantal uit meer dan 3 noten bestaat.

Het dominant septiem akkoord vindt je met stapjes 4-3-3. De notatie is een ‘7’ achter de akkoordletter. Bijvoorbeeld C7 bestaat uit de noten C-E-G-Bb. Dit akkoord kom je vrij vaak tegen. Als een liedje bijvoorbeeld de akkoorden C, F en G gebruikt zie je vaak dat de G af en toe wordt vervangen door een G7.

Aan majeur, mineur en eventueel dominant septiem heb je genoeg om de meeste liedjes te kunnen spelen. Maar omdat we maar een paar grepen nodig hebben zullen we nog een aantal akkoordvormen bekijken.

Het majeur septiem akkoord bestaat uit de stapjes 4-3-4. Cmaj7 bestaat dus uit de noten C-E-G-B. Een mineur septiem akkoord vindt je met 3-4-3, dus Cmin7 is C-Eb-G-Bb. Dan is er nog het ‘6‘-akkoord’ met stapjes 4-3-2, ofwel C6 is C-E-G-A. Tot slot hebben we nog verminderd met 3-3-3, en overmatig met 4-4. Verminderde akkoorden worden vaak geschreven als dim (van diminished), dus Cdim is C-Eb-Gb-A. In plaats van ‘dim’ wordt ook wel een klein rondje gebruikt. Een overmatig akkoord schrijf je als aug (van augmented), dus Caug is C-E-G#.

Opmerking: eigenlijk is 3-3-3 een verminderd septiem akkoord en bestaat een gewoon verminderd akkoord uit drie noten (stapjes 3-3). Meestal wordt met de notatie Cdim echter de septiem variant bedoeld. Bovendien zouden we in Cdim eigenlijk Bbb moeten schrijven in plaats van A, maar we maken ons hier niet zo druk om de precieze notatie.

Van de bovengenoemde akkoorden zie je hieronder de noten (voor het C akkoord) op de ukelele hals. Voor de duidelijkheid hebben de verschillende noten ook een andere kleur.

Noten van de ukelele akkoorden - deel 1

Noten van de ukelele akkoorden - deel 2

Je ziet dat het patroon zich na 12 frets herhaalt, doordat je dan weer bij dezelfde noot bent. Om een akkoord te spelen moet je zorgen dat je van iedere kleur minstens één noot speelt. Bovendien moeten die noten bij elkaar in de buurt liggen, zodat je er gemakkelijk met je vingers bij kunt. Voor elk diagram proberen we een paar gemakkelijke grepen te vinden. Hierdoor kun je een bepaald akkoord op een aantal manieren spelen, waardoor je variatie in je ukelele akkoorden kunt aanbrengen.

Maar er is nog een belangrijke reden om verschillende grepen te leren. We gaan deze grepen grepen gebruiken als schuifakkoorden, zodat je met dezelfde greep niet alleen C-akkoorden kunt spelen, maar alle akkoorden. In principe heb je aan één majeur-greep genoeg, maar dat betekent dat je bijvoorbeeld de C-greep op de tweede fret moet spelen voor een D-akkoord, en op de zevende fret voor een G-akkoord. Je moet dan veel teveel heen en weer springen en bovendien klinkt het G-akkoord veel hoger dan het D-akkoord. Een betere oplossing is bijvoorbeeld om D te spelen als C-greep op de tweede fret en G als een F-greep op de tweede fret. De akkoorden liggen dan veel dichter bij elkaar.

In het eerste schema (majeur) herken je de CAGFD grepen uit de vorige delen. Je ziet dat je met de goed speelbare A-, F- en C-grepen ook al overal over de hals een C-majeur akkoord kan spelen. Omgekeerd betekent dit ook dat je alle akkoorden op ongeveer dezelfde plek kunt spelen. Er is immers overal op de hals wel een greep in de buurt.

We proberen nu om in de andere schema’s ook gemakkelijke grepen te vinden. Hieronder zie je dat je de noten in groepjes kunt verdelen. De verbonden noten vormen een akkoordgreep. Natuurlijk zijn er ook andere grepen mogelijk door combinaties uit verschillende groepjes te nemen. De bekende C-greep wordt hier bijvoorbeeld niet gebruikt. Maar deze verdeling in groepjes zorgt wel dat de grepen mooi verspreid liggen.

Grepen voor akkoorden over de hals van de ukelele

In het volgende en laatste deel geven we mogelijke vingerzettingen. Ook herhalen we nog eens hoe je met deze selectie aan grepen alle akkoorden snel kunt vinden. Tot slot geven we wat oefentips om handig te worden met schuifakkoorden.

Reacties zijn gesloten.